Данъкът на автомобила да отпадне, а да бъде калкулиран в цената на бензина, предлага депутатът от „Коалиция за България" Георги Кадиев. Пред Нова телевизия той изрази мнение, че така било по-справедливо.

Кадиев отговори на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който коментира, че от Закона за местните данъци и такси отпада привилегия, от която са се възползвали над 1 милион собственици на моторни превозни средства.

В началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

„Това означава, че граждани реално ще трябва да платят по-висок данък върху автомобилите си", обясни Ципов.

„Ще внесем алтернативно предложение на това, което направи Министерството на финансите, защото наистина смятаме, че не е справедливо", отговори Георги Кадиев.

„Моето предложение е данъкът на автомобила да отпадне изцяло като местен данък, а да бъде калкулиран в цената на бензина", заяви социалистът.