Девет европейски държави са пожелали да се възползват от натрупания опит на България по програма Jeremie.

По време на годишна конференция, която се провежда в унгарската столица Будапеща, нашите експерти са получили запитване от представители на Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Германия, Сърбия, Хърватия, Латвия и Унгария, които са останали впечатлени от работата на българите.

Програмата Jeremie е нов начин за усвояване на структурните фондова на Европейския съюз, които са предназначени за малките и средни предприятия. У нас това става чрез структурирането на четири типа фондове за рисков капитал плюс гаранционен фонд, който финансира малките фирми в периодите на тяхното развитие. Използват се револвиращи инструменти и се привлича и частен ресурс.

По време на конференцията в Будапеща е бил засегнат въпроса за това как следва да бъдат разпределяни средствата от европейските фондове през следващия програмен период. Българската позиция по този въпрос е била изразена от заместник министъра Евгени Ангелов.

Според него по-бедните икономики, каквато е и България, трябва да получат по-висок процент спрямо своят Брутен вътрешен продукт, тъй като това е необходима предпоставка, за да се преодолее неравенството в развитието на отделните региони на ЕС, каквато е и една от основните цели на оперативните програми.