Планираният дефицит в бюджет 2011 не е толкова и голям и няма нищо страшно, коментира директорът на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките Митко Димитров.

Икономистът Гарабед Минасян обаче отбеляза отсъствието на перспективен макроикомичекси поглед в бюджета за следващата година. В проекта за държавен бюджет за 2011 г. е заложено последователно намаление на приходната част. Според Минасян за периода 2007-2009 г. приходната част е била 38.6 на сто от БВП, а за следващата година се предвижда да падне до 33.5 на сто от БВП при непроменени данъчни ставки.

Сред институциите, които ще бъдат с увеличено финансиране през следващата година са Комисията за финансов надзор с 44 на сто, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Конституционния съд. Директорът на института за икономически изследвания към БАН Митко Димитров отбеляза и институциите с намалена издръжка.

Според Йордан Христосков от секция секция "Регионална и секторна икономика" в института, за да е конкурентноспособна родната икономика трябва да е повече от данъчен рай. Христосков коментира, че по-добрите неща в социалната система ще започнат да се случват през следващите години, когато влязат в сила измененията в Кодекса за социално осигуряване.

Тенденция към задълбочаване на централизацията на публичните средства пък отчете Стефан Иванов от секция "Регионална и секторна икономика" на института. Според него в бюджета за 2011 г. ще бъдат силно орязани капиталовите субсидии за общините. Според Иванов следващата година ще бъде тежка за местната власт. Очаква се с около 15 на сто намаляване на собствените приходи и още 15 на сто намаляване на държавните трансфери.

 

Очаквайте подробности!