Според проучване на Делойт, финансовият мениджмънт изразява предпазлив оптимизъм за бизнес климата и перспективите пред компаниите през следващата година.

 

Днес на форума „Делойт за нагласите на финансовите директори: Време ли е за оптимизъм?“ бяха представени резултатите от първото проучване Deloitte CFO Survey за страната.

 

Проучването в България е част от Deloitte CFO Survey в Централна Европа, което сравнява вижданията на финансовия мениджмънт от 8 държави (България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия).

 

Резултатите от изследването показват, че 66.7% от българските финансови мениджъри са оптимисти в очакванията си за перспективите за развитие на компаниите. В същото време 78% от тях оценяват като висока степента на финансовата и икономическата неизвестност, идваща отвън.

 

Очаквайки състоянието на стагнация да продължи и ръстът на БВП да не надхвърли 1.5% и през 2013 г., анкетираните като цяло са настроени да бъдат бдителни.

 

Според Делойт апетитът за риск се запазва на ниски нива и това е видно от по-сдържания подход към новите инвестиции, и използването на заемни средства.

 

Повече от половината от отговорилите не заявяват намерение да увеличават съотношението дълг към капитал в следващите 12 месеца.

 

Докладът отразява и виждането на мениджърите за бизнес приоритетите за следващата година, като свиването на разходите продължава да стои на дневен ред за 70% от финансовите директори, а за всеки втори от тях преструктурирането на бизнеса би било вероятно в рамките на предстоящата година.

 

 

Според Васко Райчев, Председател на Делойт България, макар и предпазлив и сдържан, българският финансов мениджмънт дава определени сигнали за оптимизъм. „Той е бдителен по отношение на заплахите, но и отворен към възможностите“, коментира В. Райчев и пояснява: „Признаците за това са видими в отговорите на над 44% от директорите, които ще търсят начини да увеличат приходите си от съществуващи пазари, а за над една трета новите пазари ще бъдат с най-висок приоритет в предстоящата година“.

 

Въпреки че мнозинството финансови директори са резервирани по отношение на инвестиционни активности, процентът на заявилите, че новите инвестиции са от първостепенна важност за компаниите им (28%), сам по себе си е впечатляващ в настоящите условия. Същият коментар е валиден и за дълговото финансиране, към което, макар и да отбелязахме предпазливост, не можем да пренебрегнем 28% от отговорите, в които очевидно е заложено очакване за стабилни и предсказуеми парични потоци и готовност за поемане на повече дълг.

 

Гевин Флук, Съдружник и Лидер на CFO програмата в Делойт Централна Европа, смята, че ако разглеждаме отговорите на финансовите директори в България в контекста на сравнителното проучване за 8-те държави, включени в проучването, тук нагласите на мениджърите изглеждат по-оптимистични от тези на много техни колеги в Централна Европа – както по отношение на ръста на икономиката, така и с оглед на финансовите перспективи пред самите компании. Най-голяма промяна се наблюдава в Полша, където очакванията се влошават'

 

Сред водещите фактори за спада на оптимизма там са продължаващата слабост и несигурност в ключовите експортни пазари в еврозоната и притесненията от макроикономическата конюнктура в Централна Европа.