Експертиза по разследването за КТБ ще струва 1 млн. лева. Правителството отпусна на прокуратурата близо половината от сумата. Кабинетът одобри във вторник 400 хил. лв. за бюджета на прокуратурата за целите на изготвянето на комплексната съдебно-счетоводна експертиза по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Това обаче е само част от цената на експертизата. Според източници на "Капитал" в държавното обвинение на вещите лица ще бъдат платени 1 млн. лв. Останалата част от сумата - 600 хил. лв., ще бъде отпусната за бюджета на прокуратурата за 2016 г.

Средствата са поискани вчера с писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, изпратено до министъра на финансите Владислав Горанов. Последният веднага е разпоредил да бъде изготвен проект на постановление на Министерския съвет, като точката е включена като извънредна в дневния ред на правителственото заседание. В писмото се казвало, че експертизата ще бъде възложена на "вещи лица от международно призната компания", но не се посочва кои са те. Компанията е била избрана "след проучване на възможностите и на предоставени технически и финансови предложения" и след като е предложила най-ниска цена.

От държавното обвинение неофициално коментираха, че имената на експертите ще бъдат пазени в тайна, за да не им бъде въздействано.

В края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред "Дарик радио", че "компанията, на която ще бъде възложена тази експертиза, разбира се, по ред на НПК" (Наказателнопроцесуалния кодекс - бел. ред.), ще бъде най-вероятно централното управление на "Делойт". Тогава ръководителят на държавното обвинение заяви, че "самите експерти от "Делойт", с които е разговаряно предварително, и, разбира се, наблюдаващите прокурори казват, че на експертизата ще са нужни не повече от два, максимум три месеца."

В средата на лятото Цацаров каза, че експертизата се е забавила поради липса на средства. Задачите, които ще бъдат поставени на вещите лица, са да установят финансовото състояние на банката.

От писмото на Сотир Цацаров до Владислав Горанов става ясно, че изготвянето на експертизата ще започне през октомври и ще продължи шест месеца, т.е. заключенията на вещите лица ще бъдат представени в прокуратурата през април 2016 г. или близо две години от началото на разследването. Това създава потенциален проблем за разследващите. НПК предвижда възможност след изтичане на две години от повдигането на обвинение (по делото КТБ първите обвинения са от юни 2014, а последните от април 2015), обвиняемият да поиска от съда да задължи прокуратурата или да внесе делото с обвинителен акт или да го прекрати.

Съдът се произнася по направеното искане в едноседмичен срок, а впоследствие държавното обвинение има три месеца да реши какво да прави с делото. По него са обвиняеми 15 души.