Стремежът към демокрация на египтяните им струва дневно 310 млн. долара. Това са загуби и пропуснати ползи от напусналите туристи и затворените заводи – изчислили са анализатори от френската банка Credit Agricole, цитирани от BBC. Заради протестите, икономическият растеж на Египет ще намалее от по-рано предвижданите 5.3% на 3.7%.

От дни наред борсата и банките в Египет са затворени, цените на храните нарастват. Туристическият сезон в Египет достига пика си през тези месеци и трае обикновено до май, но туроператорите закриха тази дестинация. Очаква се проходите от туризъм да спаднат до нивата преди 2004 г.

Експертите на банката освен това очакват парите да започнат да напускат страната. Международните инвестиори няма още дълго да чакат политическите трусове да утихнат. Завод за производство на строителни материали на френския гигант Lafarge вече е затворен.

Новото правителство ще трябва да очаква по-малко приходи – а да направи повече разходи, за да потуши общественото недоволство. Така че през тази година бюджетният дефицит на Египет може да достигне 12.3%. Засега поне приходите от Суецкия канал, които годишно дават на Египет 4.77 млрд. долара, не изглеждат застрашени.

Разклатената власт на Мубарак се опитва да възстанови икономическия живот в страната. Банките ще бъдат отворени в неделя, а фондовата борса в понеделник, заяви финансовият министър на Египет, допълвайки, че икономическото състояние на страната е много сериозно.

Хосни Мубарак обеща на народа си, че няма да се кандидатира за следващите избори през септември, но настоява да остане на власт дотогава, за да предотврати безредиците. Протестиращите на улиците на Кайро настояват той да си отиде веднага. По данни на ООН, демонстрациите срещу режима са стрували на Египет досега 300 човешки жертви, както и 4000 ранени.

В публикация на Financial Times се посочва, че след бунта в Египет, през миналата седмица инвеститорите са изтеглили над 7 млрд. долара от развиващите се пазари. Това обаче не може да се отдаде само на мирните демонстрации, а и на притесненията, че икономиките на Китай, Бразилия, Индия и др. са прегряващи.

Същевременно парите се насочват към САЩ, Европа и Япония, където през изминалата седмица са се влели нови 6.6 млрд. долара. За пета поредна седмица нетните парични потоци се насочват към развития свят. Общо 92 млрд. долара са инвестирани в развиващите се страни през миналата година, което е рекорд. Преди тенденцията да се обърне, капиталите в развиващите се пазари са възлизали на приблизително 720 млрд. долара.