Хонорарът на Ахмед Доган от близо 2 млн. лв. за консултация на проекта "Цанков камък" да бъде присъден в полза на държавата. Това поиска Елеонора Николова, представляваща парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, предаде Агенция Фокус.

Според Николова с решение на Министерски съвет проектът "Горна Арда" е обявен като проект от национално значение и по този начин се стига до безвъзмездното даване на земи за хидровъзела "Цанков камък". Според прокуратурата Ахмед Доган е в състояние на конфликт на интереси, въпреки че дейността, която е извършвал като консултант, е предшествала приемането на закона за конфликт на интереси. Налице бил и частен интерес на Доган, макар това да не е отбелязано в декларацията му за конфликт на интереси. 

Междувременно стана ясно, че в двуседмичен срок по делото срещу Доган ще се произнесе Върховният административен съд.  Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1.5 млн. лв. по реализирането на хидропроекти в Родопите.

Адвокатът на Доган Румен Еленски заяви пред съда, че за подобни консултации не се изисква специално  техническо образование. Еленски уточни, че Доган всъщност е провел маркетингово проучване. На заседанието стана ясно още, че общата стойност на проектите е 950 милиона евро. Според Еленски при това положение хонорарът на Доган е малък.