За четири часа дебати парламентът прие на второ четене само заглавието и първия член от закона за конфискация в полза на държаната на незаконно придобито имущество.

 

В окончателния вариант на проекта остава т. нар. "гражданска конфискация – отнемане на имущество без влязла в сила присъда за извършено престъпление.

 

Според опозицията този проектозакон нарушава човешките права, управляващите смятат, че законът е необходим. От ГЕРБ бързат с приемането му преди юлския доклад на ЕК за борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

Мая Манолова от левицата и Христо Бисеров от ДПС настояха гласуването да бъде отложено до приемането от Европейския парламент на обсъжданата в момента директива за отнемане на незаконно придобито имущество. Предложението, обаче беше отхвърлено. Според министъра на правосъдието Диана Ковачева директивата си поставя за цел да постави минималните стандарти, а страната ни настоява да се разшири обхвата на този документ.

 

Както при предишни дискусии, така и днес политици от БСП, ДПС и независими заявиха, че бъдещият закон ще е силно репресивен за гражданите и няма да засегне сериозната организирана престъпност, изнесла имотите си в офшорни зони.

 

С този закон ще бъдат пресечени възможностите организираната престъпност да се самофинансира от собствената си незаконна дейност, контрира правосъдният министър. Депутатите ще продължат с обсъждането на проекта и утре.