Бюджет 2010 ще бъде обсъден на първо четене в парламента. Според проектозакона поне до средата на следващата година пенсиите и заплатите в бюджетната сфера няма да бъдат увеличени. Осигуровките ще паднат с два процента.

В проектобюджета е заложен минимален дефицит от 0.7 на сто, макар че финансовият министър Симеон Дянков го определи като балансиран. Според него бюджетът е малка пица, но парчета има за всички министерства.

Симеон Дянков: Постна е, да – защото хем е малка, хем нямаме много пари за окраски, но по нея има, и което е най-важно за моите колеги, тя е в точния размер и те ще ядат парчетата си в точния размер, който е залегнал в бюджета.

Въпреки това в редица сфери алармираха за сериозен недостиг, например в здравеопазването и социалните дейности. Според опозицията, която към момента по същество не е взела участие в парламентарен дебат за бюджета, има скрити приходи, които новият кабинет смята да обяви в средата на годината. Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че те са около един млрд. лева.

Сергей Станишев: Вероятно това се прави съзнателно, за да може в някакъв период да се каже, че благодарение на усилията на правителството ситуацията е по-добра, отколкото е.

Според Станишев бюджетът за следващата година е направен за най-песимистичния сценарий. В него е заложено свиване на икономиката с два процента.

Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна прогнозира: Всъщност най-тежката част на кризата в България ще бъде това тримесечие – четвъртото тримесечие на 2009 година, и прогнозата е също за първото тримесечие на 2010 година.

След това се очаква да започне икономически ръст. Ако това се случи и в средата на годината приходите надвишат разходите, може да има увеличение на пенсии и заплати.