Десетки храни с генномодифицирани организми (ГМО) се продават от години на българския пазар. Това обявиха в парламента от Синята коалиция. От формацията разпространиха сред медиите и изследване на Министерство на здравеопазването върху генномодифицирани храни за периода 2004– 2009 година, което обаче не е било до момента оповестено. Резултатите показват, че ГМО се съдържа в някои марки соеви и царевични продукти, кюфтета, салами, снаксове и корнфлейкс.

От Синята коалиция настояват комисията да оповестява на сайта на здравното министерство всяка информация за храна с ГМО. От формацията искат в детските храни да бъде забранено използването на генни мутанти, а храни с ГМО да не се продават в близост до училища и детски заведения. На всяка храна с ГМО да има и надпис, който да е поне една пета от големината на опаковката, допълниха още от Синята коалиция. Тези предложения ще бъдат предложени и като проектотекстове в закона за ГМО, който ще бъде гласуван на второ четене. Ето какво каза още Ваньо Шарков от Синята коалиция:

Министерството на здравеопазването от години не изпълнява своите задължения, произтичащи от Закона за храните. В Закона за храните изрично е записано, че Министерството на здравеопазването поддържа на своя сайт списък на всички разрешени за употреба в България, разпространени в търговската мрежа харни, съдържащи ГМО. Такова нещо на сайта на Министерството на здравеопазването няма. Затова настояваме министърът на здравеопазването и неговите предшественици по най-бързия начин да отговорят защо тази информация я няма. След като всичко е безопасно, защо българските граждани са лишени от тази информация? Защо комисията, която е към неговото министерство, комисията, която отговоря за безопасността на храните, съдържащи ГМО, е задължена да подписва декларация за неразгласяване на поверителна информация? Кое е толкова поверително в храните, съдържащи генно модифицирани организми, след като те са безопасни?