Символът на американската индустриализация, Детройт, фалира. Снощи служебно назначеният мениджър Кевин Ор внесе в съда искане за защита от кредиторите, на които местната управа дължи над $ 18.5 млрд. Предстои съдът да вземе решение, като процедурата може да продължи между 30 и 90 дни.

Финансовите затруднения на града не са изненада за никого и се знаят отдавна. Стъписващото е, че това е най-големият град в Америка, който не успява да се справи с финансите си. В него живеят 700 хил. души, което значително под цифрата от над 1.8 милиона души, населявали града в годините на индустриалния бум преди 60 години.

Сега Детройт страда от проблеми, свързани с големи социални плащания и ниски приходи от данъци. Повече от 30 хил. са само пенсионерите. Те, както и социално слабите и хората с инвалидност, са най-застрашени от случващото се, тъй като местната власт не разполага с ресурс да извършва плащания, а тегленето на нови заеми е невъзможно.

Сред причините, поради които емблемата на американската индустриална мощ днес изглежда в окаяно състояние, се корени не само в изтеглянето на автомобилните предприятия извън Детройт. В продължение на десетилетия градът е разтърсван от корупционни скандали.

Обедняването доведе до значително разрастване на престъпността. Броят на убийствата, извършвани в Детройт годишно, е на 40-годишен връх, по последни статистики. Едва една една трета от линейките в автопарка на здравните заведения обслужват адреси. В града има над 78 хил. изоставени сгради.

Това, което предстои от тук нататък, е да се гарантира сигурността на най-уязвимите групи от населението - бедните, пенсионерите и хората с физически затруднения. Временно назначеният мениджър, който иззема правомощията на избраните управници, ще трябва да организира реструктуриране на дълговете, като проведе преговори с кредиторите. Една от възможностите, които те получиха неотдавна, бе да се съгласят да опростят голяма част от дълговете на Детройт, като получат по няколко цента на всеки долар, даден назаем на града.

Пенсионните фондове също са силно разтревожени от ситуацията, като някои от тях побързаха да предявят съдебни претенции преди внасянето на иска за защита от кредитори.

Вариант за справяне с кризата е продажбата на публични активи като автомобилни паркинги, сгради, земя. Как ще бъде ползвана и тази опция обаче предстои да се разбере в следващите месеци.