80 % от продукцията  на сливенския  завод Динамо Сливен  се изкупува от американската индустрия и се използва предимно за нуждите на армията на САЩ. Това заяви изпълнителният директор Димитър Колев по време на среща в завода с американски специалисти от ENP, Мичиган. ENP е основен доставчик на армията на САЩ и един от най-големите световни производители на части за двигатели и транспортни средства, с годишен обем на продукцията около 500 милиона щатски долара.

Корпорацията  в момента е основен търговски  партньор на сливенското предприятие. Динамо Сливен АД има петгодишен рамков договор за износ за САЩ или износ 10 хиляди генератора в размер на 10 милиона долара.

В Америка 80 % от българските стартери и динама отиват за „първично вграждане” директно със запазената си марка. Изключителният пробив на американския пазар се дължи на уникалния български продукт „Безчетков алтернатор ДЕА 450”.

Пазарният успех на разработката на доктора на техническите науки проф. Енчо Попов е постигнат благодарение на уникалния коефициент на полезно действие на алтернатора ДЕА 450, което е 75% и е с около 20% по -високо от най-добрите аналози. Продуктът е с по-малки размери, себестойността му е по-ниска, ефективен е при всякакъв обхват на скоростта и осъществява изключителната икономия на гориво /между 10 и 20 %/  при работа на двигатели с вътрешно горене. Единствено хибридните двигатели на автомобилите на бъдещето постигат подобни показатели, но при тях инвестицията е многократно по-голяма и съответно себестойността много по –висока.

Тим Уикман от ЕNP сподели, че североамериканските  потребители са изключително доволни  от продукцията на Динамо, тъй като генераторите на световни фирми като БОШ и ДЕЛКО са под качествата на българската продукция. 50 % от целия бизнес на ЕNP е свързан с изделията на българския завод. 

Основните два метода, с които ръководството  на Динамо  преодолява кризата и  стагнацията се свеждат до две  направления. Първо въвеждане на нови и уникални технологии. Второ произвеждането на нови и качествени продукти. В тази връзка Динамо е единственото предприятие на Балканите, което разработва и прилага успешно т. нар. технология „студено обемно щамповане”. Това означава, че от готови стоманени заготовки се произвеждат метални детайли за машини, чрез използването на супер мощни хидравлични преси. Сложното в тази технология е, че тя изисква изключително компетентни специалисти с много голям опит, които да реализират успешно това производство.

Такива специалисти все още се намират единствено в сливенското промишлено предприятие, както и огромни машини с необходимата мощност. „Основната характеристика на тази технология е, че тя е абсолютно безотпадна. Коефициентът на използване на материалите е единица. Т.е. не се изхвърля нито грам отпадък от суровината. Именно поради това икономическият ефект е огромен” поясни управителят на Динамо АД инж. Георги Стоянов.

Изпълнителният  директор на Динамо Димитър Колев заяви, че предприятието изнася продукция извън ЕС, поради което изпитва  огромни финансови затруднения  от големите забавяния при възстановяването на данъчния кредит от държавата. В същото време за собствените си нужди Динамо внася продукти предимно от ЕС, за които е длъжна да плаща ДДС. Необходими са законодателни инициативи, които да разрешат тези проблеми на българските производители, тъй като промишленото производство и износът са жизнено необходими за икономиката на страната. 

Преди няколко години Динамо е закупено като предприятие със затихващи  функции, обречено на ликвидация. За него са заплатени 6.4 млн. лева  и отделно  над 1 млн. лева допълнителни инвестиции за внедряване на нови технологии и продукти. Само за безчетковия алтернатор инвестицията, която е направена от Динамо е стотици хиляди лева. През миналата година алтернаторът ДЕА 450  е бил наложен на североамериканския пазар като обема на износът още първата година е около 1 милион и половина лева. През настоящата година се очаква удвояване на износа, а потенциалът на Динамо за производства при нарастване на нуждите е неограничен. 

В предприятието в момента работят 275 души. От началото на годината са назначени нови 20 работника като се очаква до края на годината още 40 да бъдат взети на работа.

Освен успешен износ на външните пазари Динамо Сливен вдига изключително много  международния рейтинг на България като промишлена страна, тъй като присъства в списъка на „доверените партньори” на редица световно известни компании.