Ръководството на ОЦК в Кърджали е подало жалба в прокуратурата, в която обвинява новите собственици на 100 процента от земята и 90 процента от сградите в завода в самоуправство. Това съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на фирмата, в която работят към днешна дата общо 26 човека, Валентин Манев. По думите му той и останалите служители не се допускат до територията на фирмата, до документацията и архива на дружеството, до активите му, което на практика стопира работата му.

На 10 юни, в края на работния ден, изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев получава входирано писмо от новите собственици, в което го уведомяват, че трябва да напусне сградите на дружеството в срок от 24 часа. „Когато сутринта на 11 юни отидохме на работа, не бяхме допуснати на територията на завода", поясни Манев. Същия ден той подава и жалба в прокуратурата.

Манев изтъкна ,че ОЦК е публично акционерно дружество, юридическо лице, което не е обявено в несъстоятелност и съществува в правния мир, а мажоритарен собственик е „Интертръст холдинг". „Имаме ангажименти към наши бивши работници и служители, към наши кредитори, към държавни институции като НАП и НОИ, свързани с определи срокове. Имаме реактиви и химикали с определен срок на годност. Търпим загуби. И сега всичко това се стопира", подчерта Валентин Манев. Той е убеден, че държавните органи трябва да му съдействат за достъп до завода.

„Моята роля като изпълнителен директор е да се грижа за активите на ОЦК и за интересите на всички кредитори  и акционери, сред които и над 2000 физически лица.  В баланса на фирмата все още имаме активи за над 80-100 милиона лева. Те се намират изключително на територията на завода. Ние не знаем какво става с тях. Има материално отговорни лица, на които им се водят активи за милиони", каза Манев.

Той изрази опасения, че фирма „Хармони 2012" има намерение да строи нов завод след като вече близо 9 месеца не предприема никакви стъпки в тази посока. „По-скоро искат да придобият по незаконов ред материали и полупродукти, които представляват огромен интерес за тях. Сред тези активи са оловосъдържащ и цинкосъдържащ отпадък, от който може да се извлече ценен метал", каза още  Валентин Манев.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!