Финансовите министри на страните – членки на Европейския съюз ще дискутират банковите стрес тестове на срещата им, която ще се състои днес и утре в Брюксел.

Довечера след 19 ч. българско време започва неформалната среща на еврогрупата, а утре е официалният съвет на финансовите министри на държавите от общността.

Чрез стрес тестовете европейските регулатори ще оценят стабилността на 91 банки и способността им да си позволят още загуби заради инвестиции в дългови книжа на държави от еврозоната. На 23 юли европейските власти ще публикуват резултатите от тестовете, по инициатива на Испания, която има най-голям интерес да убеди инвеститорите в стабилността и капиталовата адекватност на банковата система.

Втората задача на финансовите министри на държавите от еврозоната, както и на всички 27-страни членки на ЕС, е да убедят Словакия да подкрепи спасителния механизъм на стойност 440 милиарда евро, чрез който ще се отпускат заеми на финансово затруднени държави от валутния съюз заради прекомерни дългове и дефицити.

Днес предстои и среща на новия премиер на най-младата и най-бедна членка на еврозоната Ивета Радичова с президента на Европейската комисия Жузе Мануел Барозу. Очаква се на срещата словашкият премиер да обясни подробно позицията, която защитава страната й, а по време на срещата на финансовите министри от еврогрупата финансист №1 на Словакия Иван Миклош да обяви, че страната му дава зелена светлина на европейския план.

Според правилата, механизмът не би трябвало да бъде задействан без съгласието и участието на Словакия. Юристи, обаче, смятат, че това е напълно възможно, стига народните представители в държавите, които предоставят 9 на сто от средствата, да дадат одобрение. Bloomberg, Reuters