Изхранването със зърно на дивите гъски, червеногушата гъска и ливадния блатар, както и запазването на гнездата на царския орел и египетския лешояд, се оказва новият хит при усвояването на европари от фермерите по Програмата за развитие на селските райони.

За тази цел земеделци вече са поискали общо 25 562 989 евро субсидии, което е над 50 млн. лв., от фонд "Земеделие", съобщиха пред "Труд" от ведомството на Румен Порожанов.

Срещу сумата 1365 фермери поемат ангажимент да забавят с месец жътвата на общо 3 012 975 млн. декара жито и вместо в началото на юли, комбайните им ще влязат в нивите чак след 31 юли. Идеята е житото да се кълве по-дълго от пернатите.

А и със забавянето на жътвата най-узрелите зърна се ронят и падат в нивите и така ще са на разположение на птиците и през есента и ранната зима. Срещу този жест зърнопрозводителите получават допълнителна субсидия от 17 лв./дка.

Любовта и загрижеността на фермерите към гъските и останалите пернати от дивата природа само за година нараства 12 пъти, сочи статистиката на фонд "Земеделие".

Например тази година само за изхранването на дивите гъски фермерите са заявили за подпомагане площи, равняващи се на 40 млн. лв. субсидия, докато преди година за същата дейност са поискани едва 3,2 млн. лева. Преди година за парите са кандидатствали едва 56 души, а сега броят им е набъбнал на 1091, т.е. над 16 пъти.

По подобен начин расте загрижеността и към ливадния блатар, орлите и лешоядите, което вдига и размера на площите със специално подпомагане.

За небивалия интерес към изхранването на пернатите има солидни причини. В новата Програма за развитие на селските райони не бе включена схемата за сеитбообращение, по която досега зърнопроизводителите вземаха допълнително по 36 лв. за декар.

Условието беше да редуват посевите си всяка година и така да щадят почвата. Така единственият вариант за допълнителни субсидии към основните евросубсидии за обработване на земята от по 30 лв./дка се оказа допълнителното плащане за изхранването на пернатия дивеч, което е от 81,59 евро за хектар, или 17 лв. за декар.