Финансовият министър Симеон Дянков е поръчал още през октомври 2011г. одит на Фонд "Научни изследвания", стана ясно по време на парламентарния контрол. През май 2012 г. този одит е готов и той намира 400 нарушения в работата на фонда за периода 2009 – 2011 г., съобщи още вицепремиерът. По думите му представителят на министерството в последните две години  е присъствал само на първото заседание и е поискал пълен одит на фонда.

"Фондът тече и е текъл с години", каза Дянков. Той обясни, че след като представителят на финансовото министерство се е върнал от първото заседание на съвета на фонда, е казал, че в звеното бюджетът не отговаря на администрацията, която го изпълнява и затова предлага да се направи пълен одит от страна на финансовия инспекторат.

Проверката е започнала през ноември 2011 година и е завършила през май 2012 година. Одитът е обхванал периода 2009-2011 година, като за този период финансовите инспектори намират стотици нарушения и имат много препоръки.

Вицепремиерът е запознат с доклада от одита и за него изводът, който се налага, е: "По начина, по който е създаден този фонд, отговорностите не са там, където са правата. С други думи законът позволява и с времето го е позволявал да се вземат решения, може би от научна гледна точка някои от тях са правилни, може би голямата част са правилни, това аз не мога да кажа, но от финансова гледна точка тези, които разпределят парите, всъщност нямат административната отговорност дали те са разпределени правилно или не".

Заради недоволството на учените и проверките във Фонд "Научни изследвания" в края на миналия месец с постовете си се разделиха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, ръководителят на Фонд "Научни изследвания" проф. Христо Петров и председателят на Изпълнителния съвет на фонда проф. Рангел Гюров. Тази седмица мнозинството в парламента избра председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието.