България ще ревизира нагоре прогнозата си за развитието на икономиката през 2010 г. заради възстановяването на износа.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред агенция Bloomberg по време на срещата с колегите си от ЕС в Мадрид. Оптимизмът на правителството е породен от възстановяването на износа от страната ни, коментира той.

Според новата прогноза на Дянков ръста на БВП може да стигне 1% до края на годината. Предишната прогноза на правителството бе за по-скромно увеличение от 0.3%. Последната официална статистика за движението на БВП е от последното тримесечие на миналата година, когато икономиката се сви с 6.2%. Предварителните данни на Националния статистически институт за първата четвърт на 2010 г. ще бъдат публикувани на 12 май.

Икономическите прогнози днес са по-оптимистични, отколкото в края на 2009 г., твърди Дянков. По думите му безработицата се стабилизира и бавно пада, което е положително развитие. От НОИ отчитат постепенно забавяне на новите безработни, като през март броят им е бил 25 хил. души спрямо 30 хил. през януари.

Финансовият министър отчита и подобрение на ипотечният пазар, който според него расте за трети пореден месец. Всичко това са малки положителни сигнали, коментира Дянков. Що се касае до бюджетния дефицит, финансовият министър очаква той да стигне 1.8% от БВП.

Дянков потвърждава и намеренията на страната ни да кандидатства за предприсъединителния механизъм за еврозоната ERM II.