Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви трите основни цели, които правителството трябва да постигне до края на мандата му. Това стана на среща късно снощи с представители на местния бизнес в Разград, предаде БТА.

Първата цел е, "че през 2013 г. България трябва да има много по-добра пътна инфраструктура". По думите на Дянков трябва да се инвестира в големи проекти за Северна България, защото в инфраструктурно отношение тя изостава.

Втората цел е борбата с корупцията, с престъпността и "далаверите" в държавната администрация.

Нивото на корупцията, с което сме се сблъскали през последните 10 месеца надвишава с няколко пъти това, което сме очаквали да видим, каза вицепремиерът. Според него в края на мандата трябва да се постигне нов тип държавническо управление, "защото някак си идеята за държавност в момента като цяло в България не съществува или по-скоро ние трябва да я изграждаме от нулата".

Третата цел е увеличаването на българското производство. За малки държави като България единственият начин да излязат от кризата е да се насочат към износ на продукция и услуги, коментира Дянков.

Според финансовия министър увеличаването на бюджетния дефицит не притеснява инвеститорите. Дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие, посочи той в деня, в който правителството одобри промяна в бюджета, която води до свръхдефицит. Това, което притеснява инвеститорите, е дали държавата в бъдеще трябва да увеличава данъците си, а ние имаме твърдото решение да не вдигаме данъци, допълни Симеон Дянков.