По данни на НСИ икономиката на страната се е свила с 3,6% през първото тримесечие на 2010 г. Очаква се структурата на БВП да се промени в неблагоприятна за бюджета посока.

Това каза в отговор на депутатски въпрос Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, относно мерките за стимулиране на икономическия растеж и преодоляване на икономическата криза, предаде БГНЕС.

Делът на потреблението в БВП се очаква да спадне около 3,5%. Предвижда се увеличение на бюджетния дефицит. Предвидени са допълнителни разходи за инфраструктурата, допълни Дянков.

Планират се 660 млн. лева за изплащане на необезпечени задължения от предходни години, уточни Дянков.

В предложената ревизия на бюджета се запазват преките и косвени данъци, с 800 млн. лева се увеличават разходите за социални помощи, очакваме в края на годината икономиката да отбележи ръст от 1%, което е слаб ръст, но все пак е нещо, като се има предвид излизането от кризата, заяви Симеон Дянков.

Идеята за разработване на национална инвестиционна стратегия е добра идея в рамките на 10-годишна програма, увери министърът на финансите.

Има 3 основни теми, които ще определят дали България е успешна или не – подкрепа на българското производство, по-добра инфраструктура, повече сигурност, борба, допълни финансовият министър.