България е една от малкото държави в Европа, която премина през кризата без да променя данъчните си ставки и данъчната тежест ще остане непроменена до 2013 година. Това казва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за румънския вестник Куриерул национал, публикувано вчера, съобщиха от ресорното ведомство.

Това, според министър Дянков, е първата и основна мярка, която предприема правителството за реалното икономическо възстановяване на страната. Така ограничихме до минимум негативните ефекти от кризата върху обикновените хора. Едновременно с това дадохме ясен сигнал на чуждестранните инвеститори, че водим предсказуема данъчна политика и че спокойно могат да планират бизнеса си в България, казва финансовият министър пред авторитетния ежедневник.

Експортно ориентираните отрасли и добрата инфраструктура ще теглят икономиката напред, прогнозира още пред изданието вицепремиерът Симеон Дянков.

Той открои като основна задача в момента запазването на благоприятния бизнес климат в България, заедно с мерките за стабилизиране на пазара на труда и гарантиране стабилността на публичните финанси.