Протестните действия идват от университетите, които не могат да управляват добре парите си. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред студените от УНСС. Той се обяви за разделение на финансовото и академичното ръководство на висшите учебни заведения. Дянков съобщи, че следващата седмица ще бъде готова рейтингова система за университетите и специалностите в тях, така че всеки да може да избере къде е най-добре да следва определена специалност. Тя ще е направена на базата на последните три години и ще бъде представена от Министерството на образованието. Ето мнението на министъра за нуждата от разделение на академичното и финансовото ръководство на университетите: „Работата на деканите, ректорите и така нататък е да се грижат за учебния процес. Съвсем друга е работата дали работи парното, дали ще има или няма да има дървена ваканция, колко от сградите на определено висше учебно заведение е хубаво да се използват, зад което стои разбира се инвестиционен план.”

Дянков настоя и за по-добра мобилност на студентите. Това означава, че парите за един студент да се движат с него, ако той реши да смени висшето учебно заведение.

„Финансовата мобилност не е със студента. С други думи, ако някой от вас реши да се премести от УНСС в СУ – не ви го препоръчвам, но ако някой от вас реши – всъщност парите не се преместват с вас. Това е слабост на тази сегашна система и в предложенията на проектозакона за висшето образование той дава такава възможност”, обясни министър Дянков на студентите.

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че според него науката трябва да се прави в университетите, а не да е разделена, както е в момента в България. По този начин студентите ще имат възможност да се учат от най-големите умове в дадена област, а не само от преподавателите си.