* допълнен вариант

Пълно разсекретяване на договорите, които са сключени между държавата и частни компании, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на среща с бизнеса в София.

Според него договорите, сключвани в министерствата от предишното правителство, са били печелени от единствената кандидатствала фирма, защото условията са били засекретени. Дори поръчките за химикалки и канцеларски материали, които са били обявявани от министерство на финансите, са били засекретявани, описа изненадите на които се натъква той.

Според него твърдението на Пламен Орешарски по повод сключеното тайно споразумение с БНБ, че секретите трябва да останат, е показателно за начина, по който е била управлявана страната до сега. Затова той обяви пълна прозрачност в държавните поръчки и договори. Според Дянков може да се очакват любопитни факти, след като бъдат разсекретени договорите. От три дни негов екип работи по проучването на всички договори, сключвани по скрит за обществото начин.

Идеята, че обществото не трябва да знае как се сключват договори според него е странна, защото това са пари на обществото, ковенитра той. Проблемът с прозрачността според него опира до това, че политиките са водени в пълна непрозрачност. Така енергийната политика е била в ръцете на 5-10 човека, които са взимали решенията и са печелели, а загубите са оставали за цялото общество. Дянков е анулирал всички договори, в които се е явила и печели само една фирма. По същия начин не са били обявявани конкурси за назначения, защото бившият министър е назначавал хора, които е познавал.

Има два начина да спаднат лихвите на банките, едният е ние да вкарваме по-евтин финансов ресурс, което правим, а другият е да намаляваме външния политически и финансов риск, заяви пред предприемачите той. Очакваме до края на тази година, лихвите да започнат да падат стремително, особено ако нашият балансиран бюджет мине на 3-4 декември, както сме се споразумели, заяви Дянков. БНБ не може да направи много по лихвите, защото банките в България и целия свят съхраняват в момента много пари, защото не знаят накъде отива кризата. Те предпочитат парите да не се движат, описа ситуацията той. Така, че ако бързо не намалим риска, те ще продължават да пазят парите си. От месец и половина лихвите падат бавно вследствие на мерките, които предприехме, каза Дянков.

Искам прозрачност и оттук нататък, ще направя всичко в министерство на финансите да я има. Имаме подкрепата на обществото за мерките, които налагаме, затова имаме такъв рейтинг. Няма конфликт между центарлната банка и финансовия министър, каза Дянков и допълни, че целта му е просто прозрачност. Искам оттук нататък да е ясно как се сключват договори и как се прави политика, заяви той. Сред мерките, които той обяви в помощ на бизнеса са фискалната стабилност, бързото излизане от кризата, провеждане на реформи, които чакат от 20 години и прозрачност. БГНЕС