Инвеститорите ще бъдат доволни от решението за парите от професионалните пенсионни фондове, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред студенти в УНСС.

Според Дянков борсовите индекси ще тръгнат нагоре, тъй като решението само парите за категорийните работници, които ще се пенсионират между 2011 и 2014 г. да преминат в НОИ, а останалите да продължат да се управляват от професионалните фондове, е дошло по предложение на самите частни фондове. Припомням, че само при дебатите за евентуалното национализиране на професионалните фондове, борсата буквално се срина. Ето коментара на Дянков:

Всички инвеститори в крайна сметка ги интересува какъв е окончателният резултат. Да, известен шум в системата за ден, два, три може да създаде някакви въпросителни в тях, но стига решението да е такова, което те смятат за добро, в крайна сметка всичко останало бързо се забравя. По друг начин да го кажа: инвеститорите имат къса памет, стига крайният резултат да е такъв, какъвто тях ги удовлетворява. И понеже крайният резултат смятам, че ще удовлетвори и вече удовлетворява инвеститорите, защото решението беше взето по предложение на частните пенсионни фондове, така че предполагам, че борсовите индекси ще се качат доста бързо, като се стигне до това решение.