Вчера излезе проверката на волейболната асоциация. Това е четвъртата асоциация, която проверяваме от началото на годината, и за пореден път има големи нарушения. Става въпрос за неколкостотин хиляди лева, които са безотчетни, просто ги няма, не може да се покаже къде са изразходвани, обясни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Нова телевизия.

 

По думите му случаят вече е пратен в прокуратурата. А в бюджета за следващата година, чието обсъждане започва през септември трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите в спорта, не само за волейбола, а за всички федерации.

 

Защо първо ги има тези федерации? Пита Дянков. Според него, като има някакво изкривяване на стимулите винаги се появяват странности. Когато се създаде някаква федерация, а те в момента са 106, тя веднага може да кандидатства в Министерство на спорта и да каже: ние организираме домакинства, имаме еди колко си участници, дайте ни пари. Има комисия в Министерство на спорта, които раздават парите.

 

Вицепремиерът даде за пример Асоциацията по полумаратон. Тя е поискала един милион и 400 хиляди лева за организиране на полумаратон в Каварна в края на август. Дянков е отказал да отпусне парите, но на въпросната асоциация вече са били дадени 800 хиляди лева.

 

Официално парите на Министерство на спорта са 36 милиона, това е в бюджета, който се приема в Народното събрание.


Освен тези 36 милиона обаче има още почти същата сума, 37 милиона, която идва от неразпределените печалби
на тотото. Освен това се дават около 25 милиона за домакинства на спортни мероприятия.

 

Министерство на спорта така си е организирало нещата, че веднъж като му поискат парите, и то като одобри план-сметката, дава ги на федерациите, но след това не знае какво се случва с тези пари. Това трябва да спре, категоричен е Данков.

 

Общо 23 милиона лева струва подготовката на 63 български олимпийци, това са официалните данни от министър Свилен Нейков. В същото време обаче, с абсолютно същия бюджет, Франция, която има 333 олимпийци, спечели 27 медала от Олимпиадата в Лондон.