Спя спокойно. Всички финансови министри са непопулярни особено по време на криза. Това каза пред bTV министърът на финансите Симеон Дянков.

Виждаме, че една след друга от световните агенции ни подобряват перспективите, това е глобалната картина, отбеляза Дянков: „Икономиката започна да расте. Макроикономическите данни за второто тримесечие показаха растеж. От тази гледна точка е ясно, че нещо положително се получава, то е главно в сектора износ. От доста време вече расте износът, но тръгнаха и други сектори, като например туризмът. От износа се печелят работни места и малко корпоративен данък, но ДДС не се печели, а ние сме направили така, че да излязат сметките за 2011 година.

„Ще е хубаво господин Костов да каже с какво не е съгласен. Защото в бюджетите има смели решения, с които аз съм съгласен. За НЗОК основното решение е всички пари, които се събират за здраве, да отиват за здраве, за първи път това се прави от 10 години насам. В социалното осигуряване основното важно решение е да не се отлага решението кога да се плащат ранните пенсии и да стане от януари 2011 година. Мисля, че премиерът взе тези решения много смело и правилно заедно с кабинета”, категоричен бе финансовият министър.

Изпълняваме всички точки в споразумението с Българския лекарски съюз, макар че го скъсаха, заяви Дянков. Никога България не е имала бюджет 3.5 млрд. лева за здравеопазване. Около половин милиард чисти пари повече има в бюджета за здравеопазване, отбеляза Симеон Дянков. Имам признанието на кредитните агенции, на Световната банка, на Международния валутен фонд, каза той и допълни: „Темата е дали това правителство води дясна политика. Всички десни икономисти казват, че държавата ни има ниски данъци. Политиката на правителството е най-дясната политика, която я има в момента от години насам”.

„Реформите забуксуват някой път и затова се налага да влезе нов екип, който да продължи реформата. Реформите тръгват, въпросът е дали могат да вървят постоянно, уточни Симеон Дянков: „Работата на премиера е да казва как да се подобри държавата, а тя се подобрява с повече организация и с пари. Вчера ме попита дали можем да намерим няколко милиона за работа по пътя Шумен – Варна, за да се подобри движението към Шумен. Аз му казах, че ще говоря с министър Росен Плевнелиев, днес ще работим заедно по това. От време на време е такава схемата по отпускане на пари, от време на време се търсят допълнително. Ако премиерът нямаше тази енергия, България след няколко години щеше да има по-малко пътища, по-малко детски градини. Така се работи”.

България има най-ниските данъци и преразпределението е най-ниско от 15 години насам, така че това правителство е с дясна политика, каза още Симеон Дянков.