Правителството да се откаже от национализацията на професионалните пенсионни фондове по най-бързия и категоричен начин, призова съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Тази идея е лош сигнал и има опасност да отблъсне много инвеститори от България, цитира го БТА. „Не си изпълняваме приватизационната програма за тази година, няма да изпълним и за догодина, ако такива текстове останат“, посочи Димитров.


Лидерът на сините напомни на министъра на финансите Симеон Дянков, че сам е автор на едно от най-важните проучвания на Световната банка за правене на бизнес, и то започва с правата на собственост. Там, където се нарушават правата на собственост, инвестиции не никнат, добави Мартин Димитров.

 

Разбрахме през последните два дни, че няма да има пълна национализация на професионалните пенсионни фондове, а само частична такава, което обаче не доведе до успокоение в нашата парламентарна група. В страни, в които се вземат подобни мерки, няма кой да дойде да си рискува парите и да направи голям инвестиционен проект, допълни той.

Ако в тези фондове има някакви злоупотреби или прекомерно високи административни разходи, трябва да се вземат законови мерки да бъдат ограничени и да се промени начинът им на работа. Но да вземаме парите на хора, които са ги внасяли с години, независимо че не им стигали за пенсии, и те да отиват в НОИ е много лош знак за цялото общество, посочи Мартин Димитров.

Съпредседателят на „Синята коалиция“ призова депутатите от ГЕРБ, когато бъдат внесени тези текстове в пленарната зала, да са разумни и отговорни.