Опасността не е изчезнала, а защитата зависи от кмета на Несебър, реагираха еколозите. Пет дни след като се разбра, че компанията "Сле груп" ЕООД отново се кани да строи в защитената зона, известна покрай "Дюнигейт", екоминистърът Искра Михайлова реши да спре строителството. Тя издаде вчера исканата от еколозите забрана за жилищно, курортно, вилно и инфраструктурно строителство в имоти от зоната "Ахелой-Равда-Несебър". Заповедта е за срок от две години. След поредното разгаряне на скандала природозащитници на няколко пъти призоваваха министъра да се позове на Закона за биологичното разнообразие, защото на терена се намират много редки сиви дюни, пише "Сега".


Защитената зона опазва територии с уникална дива флора, фауна и природни местообитания. "Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона", съобщиха вчера от екологичното министерство. Според Закона за биологичното разнообразие обжалването на заповедта няма да спре изпълнението й. Оказва се обаче, че опасността за дюните не е изчезнала, тъй като защитата им зависи от кмета на Несебър. Той има последната дума за разрешенията за строителство и в случая с дюните трябва да каже дали е готов да отмени разрешителното на "Сле груп", обясни пред "Сега" зеленият адвокат Свилен Овчаров.

До момента основен проблем остава и фактът, че макар теренът да е установен като дюни, все още няма официално картиране. Друга вратичка към застрояването на дивите ни плажове има и в Закона за устройство на територията. Природозащитниците продължават да настояват за промените, с които гражданите да получат възможност да обжалват общите устройствени планове, както и да могат да се обявяват за нищожни плановете, които нямат задължителната екологична оценка и оценка за съвместимост. Именно те гарантират недопускане на строежи в защитени зони.

"Сле груп" ЕООД видя зелена светлина да пусне багерите в спорния терен, след като Административният съд в Бургас отмени забраната за строежи на РДНСК-Бургас. По случая се произнесе и Дирекцията за строителен надзор, която пък обяви, че не може по никакъв начин да прекрати незаконната дейност. Те обясниха, че вече обявени като законосъобразни инвестиционни проекти не подлежат на отмяна от тях. "Сле груп" притежава 29 декара дюни и бърза да изгради вилното си селище със 122 еднофамилни жилищни сгради, тъй като притежава разрешително със срок на валидност от 3 г.