ДКЕВР категорично не иска да увеличава цената на електроенергията, но сигурно ще има някои разходи, които неминуемо трябва да признаем. Едни от тези разходи са именно цените на въглеродните емисии. Това заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, съобщава Агенция „Фокус”.

Харитонова обясни, че миналата година са били признати разходите само за половин година и от 1 юли тази година трябва да влизат разходите за целия ценови период. По нейните думи всички енергийни дружества са поискали увеличение на цената на електроенергията, като централите са заявили желание за поскъпване с около 15 – 20 на сто, като сред тях е АЕЦ „Козлодуй”.

„Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, представени от съответните енергийни дружества”, обеща Евгения Харитонова. Тя обаче изрази притеснение, че мините са поискали увеличение на цената на въглищата, което е съществено при образуването на крайната цена на електроенергията. По време на заседанието на държавния регулатор бяха обсъдени указанията за образуване на цени за присъединяване на потребителите към водоснабдителните и канализационни системи.

Най-рано до два месеца, тоест до средата на юни, ДКЕВР ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, допълни Харитонова след днешното заседание на комисията.

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор.