Европейската комисия ще оповести днес идеята си за въвеждане на такса върху финансовите транзакции в зоната на Европейския съюз. Очаква се новината да бъде съобщена днес.

Според изтеклата до момента информация, данък ще се държи при покупката на ценни книжа - акции и облигации. Деривативните инструменти ще се облагат с по-ниска ставка. Няма да се таксуват и транзакциите на паричните пазари.

Въвеждането на такава такса се подкрепя от Германия и Франция, но има и опозиция от страна на няколко страни-членки на ЕС, които смятат, че тя ще доведе до негативен ефект за Брутния вътрешен продукт на Европейския съюз като цяло. Те прилагат и следното изчисление: Ако таксата за финансовите транзакции бъде 0.1%, то прогнозирания БВП ще намалява с 1.76% в дългосрочен план.

Опонентите им обаче са на мнение, че сметката не е вярна и ефектът ще бъде незначителен, на първо място, защото ставката ще бъде по-ниска от 0.1%, и на второ място, защото идеята включва данък при първичната покупка на новоемитирани емисии, а не при сделки на вторичен пазар.

Има и още интересни мнения по темата. Швеция и Великобритания са на мнение, че ако бъде въведена подобна такса, дори и минимална, това ще бъде стимул за големите инвеститори просто да се преместят извън Европейския съюз.

Обсъжданията по идеята, която все още не е официално  публикувана, предстоят на среща в Страсбург.