Собствениците на незаконни обекти в Несебър, които сега подлежат на събаряне, са имали възможност до края на август доброволно да ги премахнат. Това заяви в интервю за Дарик началникът на Дирекцията за национален строителен надзор инж. Милка Гечева. Според нея ако хората се бяха съобразили с този срок, щяха да решат всичките проблеми със сградите още преди зимния сезон. Генчева призова хората да не се доверяват на лъжливи обещания от местните власти, че могат да заобиколят закона безнаказано. Ето какво каза инж. Милка Гечева:

Към настоящия момент всички можем да бъдем абсолютно сигурни, че са изчерпани абсолютно всички възможности тези строежи да бъдат запазени. Просто няма никаква възможност да не се извърши премахването. Това е случаят в Несебър, вече са насрочени дати за това премахване. Намерен е изпълнител, сключени са договори и е дошъл моментът да бъдат премахнати. В допълнение мога да кажа, тъй като следих протеста там, че се иска да се отложи премахването за по-благоприятни атмосферни условия да не е през зимата и така нататък. По този повод искам да кажа, че покани за доброволно изпълнение с определен срок за доброволно изпълнение на собствениците са били изпратени още през лятото. Срокът за доброволно изпълнение и изтекъл през август тази година. Тоест ние сме дали достатъчно много време на тези собственици, включително да одобрят проекти за новите покриви, да ги съгласуват с Министерството на културата, да им бъде издадено разрешение за строеж и включително това премахване би могло досега да е извършено и тези покриви до този момент вече биха могли да бъдат построени отново. Така че не мисля, че по някакъв начин са засегнати интересите на тези граждани. По-скоро мисля, че до последния момент те са се надявали, че това няма да се случи.

Принудителното премахване колко ще струва на държавата, преди собствениците на тези незаконни постройки да възстановят парите?

По първоначални разчети, не се знае дали ще остане така до края - някъде около 5000 лв. ще струва всяка една от тези надстройки, като, разбира се, това е ориентировъчно сума, тъй като те са различни - на някои места ще се премахва само един етаж, на други - по два етажа, така че когато бъде изпълнено премахването, вече ще се направи окончателна сметка какви ще бъдат разходите за всяка от сградите. Ако собствениците бяха изпълнили доброволно това премахване, по всяка вероятност за тях щеше да излезе по-евтино, с по-малко разноски и с може би по-малко щети, въпреки че фирмата, която ще изпълнява премахването, се ангажира да не нанесе никакви допълнителни щети.

Можеше ли част от този проблем, който сега решавате в Несебър, да бъде решен в предишни години.

Това, което е можело да се направи - тези собственици, без да им бъдат съгласувани проектите и без да бъде издадено разрешение за строеж, да не са се захващали да строят. Така въобще нямаше да се стигне до този проблем. Второто, което е направено, през 2003 година Законът за устройството на територията даде възможност на всички собственици на незаконни строежи, които са извършени до юли 2003 година, да ги декларират в общината, че са ги извършили незаконно и да се опитат да ги узаконят, което тези хора са направили. В крайна сметка се е стигнало до издаване на откази за узаконяване от главния архитект. Както ви казах, тези откази за узаконяване са били обжалвани в съда. Съдебните производства продължават две-три години. Едва след като са завършили съдебните производства по отказите за узаконяване, се издават заповедите за премахване. Те наново влизат в съдебни производства, които също продължават две-три години. Ние и в момента имаме за Стария Несебър заповеди за премахване, по които не са приключили съдебните производства. Тези седем строежа, които в момента са за премахване, не са единствените, които ще бъдат премахнати. Просто по останалите заповеди за премахване нямаме основания да предприемем действия, тъй като те все още не са влезли в сила.

Можем да очакваме втора вълна протести в Несебър след като настъпи законовият срок, в който ще бъдат изпълнени.

Ще има и други заповеди за премахване, които по всяка вероятност съдът ще остави в сила. Така че да, може да се очакват нови протести, ако хората не си вземат поука от това, което се случва, но искам да ви кажа, че в рибарското селище (Ченгене скеле - бел. ред.), след като бяха премахнати принудително първите четири-пет сгради, в следващите дни собствениците на останалите сгради, предвидени за премахване, със сключени договори, започнаха сами да си ги премахват. Мисля, че когато спрат да бъдат подвеждани гражданите, че може да не се приложи законът, те сами ще разберат, че за тях е по-изгодно да изпълнят доброволно влезлите в сила заповеди за премахване.