София може да се превърне в единствения град на планетата, в който хората ще могат да ходят на ски с метрото. Няма друго разположение в Европа или в света, където да може от метрото да излезеш на пистата. Това каза президентът Росен Плевнелиев на седмата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура България 2012".

Според него проектът може да се осъществеи след като през 2014 г. метрото се свърже с летището на София и се продължи към лифтената станция на Симеоново, което вече се подготвя като проект.

"Като министър на регионалното развитие неведнъж съм изтъквал, че инфраструктурата е водеща предпоставка за конкурентоспособност и бъдещо развитие. Когато говорим за стратегическа инфраструктура, не трябва да мислим само за пътища и пречиствателни станции. За да успее България през следващите десетилетия, приоритет трябва да бъдат 10 или 20 проекта, които да отприщят икономиката", допълни Плевнелиев.

Президентът посочи като стратегически сектори биоземеделието, производството на храни и индустрията за човешкото здраве.

"Във Велико Търново вече се работи по модерни пешеходни зони, а защо не и лифт, който да свързва Царевец и Арбанаси", обясни още Плевнелиев.

По отношение на столицата като основен приоритет президентът посочи намирането на концесионер за летището. А за свой тотален приоритет обяви енергийната ефективност и електронното правителство.