От 20 до 40 процента по-ниски сметки за мобилен телефон ще плащат българските потребители от днес, това обясни Мина Андреева от пресофиса на еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг:

Днес сваляме цените не само за разговорите в роуминг, но също и за изпращането на смс-си в роуминг. В момента, в България, едно изпращане на смс от чужбина струваше от 0.50 до 0.80 стотинки, а от днес ще струва само 0.26 стотинки, а може и да е по-малко. Това означава, че вече има двойно поевтиняване на смс-те, които българите изпращат с роуминг в Европейския съюз. За едно изходящо повикване например, българите в чужбина ще плащат максимум един лев. Досега цената беше около 1.10 лева, през 2007 година беше дори 2 лева. Благодарение на ЕС цените паднаха двойно. За входящи обаждания от днес нататък ще се плаща максимум 0.45 стотинки. Досегашната услуга струваше 0.65 стотинки. От днес българските потребители наистина ще спестяват благодарение на Съюза.

Има и нов начин на таксуване. Досега българските оператори отчитаха на минута, а от днес нататък, с новите правила, трябва да отчитат по секунда, тоест това, което един потребител говори, това се таксува и това плаща той.