До 5 милиона лева за ремонт на пътища ще получат 14 общини, чиито проекти бяха одобрени по Оперативна програма „Регионална развитие’.

В присъствието на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов договорите за финансовата помощ бяха подписани от заместник–министъра на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова и кметовете на одобрените общини.

Символичното начало на потока от пари за общините по Оперативна програма „Регионално развитие” бе сложено с подписите на кмета на община Попово и заместник-министър Искра Михайлова. „Това е общината, която първа подаде проект по тази операция”, каза Михайлова. Министър Асен Гагаузов подчерта, че това са първите договори със сериозна парична стойност по програмата. „Досега бяха с много по-ниска стойност”, допълни министърът.

Според строителния министър средствата са достатъчни, за да успеят общините да подобрят състоянието на пътните си мрежи.

Досега трябва да си признаем, че ресурсът, който те получаваха, стигаше горе-долу за изкърпване на дупки. Сега вече започваме истинската, съществена работа. Няма да кърпим дупки с тези пари, а ще правим хубави, нови пътища, допълни Гагаузов.

Освен Попово от 200 000 лв. до 5 000 000 лв. ще получат още Благоевград, Нови пазар, Търговище, Кърджали, Ловеч, Горна Оряховица, Лясковец, Созопол, Сандански, Мездра, Варна, Аксаково и Самоков.

Междувременно строителният министър коментира разследванията на ОЛАФ за злоупотреби със средства на Европейския съюз.

Във връзка с новите 19 проекта, които ОЛАФ разследва заради злоупотреба със средства от Европейския съюз, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов заяви, че не е информиран сред 19-те случая да има от неговото ведомство. Както стана ясно вчера някои от разследванията са базирани на материали от българската преса, а по други Европейската служба за борба с измамите е била информирана от български институции. Ето какво каза още Гагаузов:

"Мен лично ОЛАФ не са ме занимавали. Имаше един проект, който беше техен интерес – доставката на пожарните за МВР и пушки за гасене, но доколкото знам там приключиха, няма някакви особени грешки. Възможно е и други обекти да има. Това е основното задължение на ОЛАФ – при сигнал или насрещна проверка и при констатация той трябва да проверява. ОЛАФ ще проверява всяка година, по няколко пъти в годината всички. Ще сме радостни ако след проверката, той си тръгне и каже: „Довиждане, благодаря ви за работата”. Лошо ще бъда ако ОЛАФ намери нарушения и те бъдат предадени на българската прокуратура.