След като през седмицата Федералният резерв понижи лихвите с 0.25% първоначалната реакция на пазара беше в полза на еврото, защото участниците в търговията очакваха понижение от половин процент.

След това обаче, при оповестяването на данните за високата инфлация в САЩ, се видя че силното повишение на цените оправдава действията на ФЕД и пазарът се обърна в полза на долара. Щатската валута започна да поскъпва, което вероятно ще продължи до края на настоящата седмица и курсът би трябвало да слезе под 1.42 долара за евро.

Обяснението за корекцията надолу е, че високата инфлация се неутрализира с високи лихви. Точно високата инфлация в САЩ показва, че Федералният резерв трябва да спре понижението на лихвите, което пък играе в полза на долара. Защото от друга страна не се очаква Европейската централна банка да повишава действащите в еврозоната лихви. Най-вероятно ЕЦБ ще запази лихвените нива и затова пазарът е в полза на долара.

Преди решението на Федералния резерв съотношението на долара спрямо еврото бе около 1.46 долара за евро. След това имаше покачване на единната валута до 1.47-1.4750, но по-късно, в края на седмицата, започна поскъпването на долара. Като в понеделник курсът е 1.4380 долара за евро. Според мен, това движение би трябвало да продължи и след тази седмица, като би трябвало годината да приключи между 1.42-1.44 долара за евро.

За отбелязване е поскъпването на долара спрямо британския паунд. Английската лира се промени от 2.06 на 2.01 долара за един паунд, което е много голямо движение, но затова оказа влияние и понижението на лихвата в Англия с четвърт процент. От тази редукция започна и понижението на паунда.

Така в заключение, понижението на лихвите в САЩ с малко и индикацията, че следващия януари няма да има промяна на лихвите в Америка, е в полза на долара. Не говорим за падане на еврото, а за поскъпване на долара спрямо всички основни валути.

Все пак докато курсът на долара спрямо еврото е над 1.40 може да се говори само корекция и все още не е ясно дали сме свидетели на обръщане на тренда. Защото петролът остава скъп – над 90 долара за барел, златото е малко под 800 долара за тройунция, но пак е много скъпо, което означава, че пазарът все не е настроен за генерално обръщане. За момента виждаме корекция, която някъде в средата на януари има шанс да прерастне в обръщане на тренда, но трябва да се изкачат новите данни за 2008 г.

През миналата седмица бе оповестена и мега-акцията на 5 централни банки за финансиране на пазарите. Това е някакво успокояване на пазара. Очевидно никой не иска да има резки движения или катаклизми, защото те влияят отрицателно на всички показатели на държавите. Полза има, но какъв ще бъде ефектът, е рано да се каже. Трябва да мине поне месец, дори два и най-рано в края на февруари, когато ще започнат да излизат данните за приключването на 2007 г., едва тогава може да се говори за някъкв траен тренд, който ще трае през цялата 2008г.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк