* допълнен вариант

В понеделник августовските заплати на металурзите ще влязат по банковите сметки в Кремиковци, а до четвъртък или петък ще бъдат преведени и септемврийските възнаграждения на работниците. За днес протестът на металурзите приключи.

Парите от първата доставка на метал от комбината към Държавния резерв вече са в Българска банка за развитие и предстои да бъдат преведени по сметките в Кремиковци, съобщиха синдикалните лидери в комбината Васил Яначаков и Людмил Павлов, след като бяха приети от икономическия съветник на премиера.

Държавният представител е поел ангажимент да бъде създаден правителствен екип от експерти, които да проучат икономическите, юридическите и екологичните въпроси при влизането на украинската компания Смарт груп като оператор в предприятието преди срещата на заместник-министъра на икономиката Нина Радева със собственика на Смарт груп.

Синдикатите обясниха, че официалната оферта на компанията ще бъде отправена днес или най-късно в понеделник. Протестът на металурзите приключи.

Васил Яначков съобщи, че са получили разрешение за протестни действия и за цялата следваща седмица. Дали металурзите ще стачкуват и в понеделник зависи от това как правителството изпълнява поетите днес ангажименти.

-----------------------------------------

Министерство на икономиката и енергетиката ще изиска от синдика на Кремиковци АД точен график за извозването на готовата продукция от комбината към базите на Държавна агенция „Държавен резерв и военно-временни запаси”и превеждането на дължимите суми, като ще съдейства графикът за изпълнение на договора да се спазва стриктно, съобщиха от ведомството.

То ще предложи на Министерски съвет да се създаде експертна работна група, която при обявен интерес от страна на инвеститор спешно да оцени постъпили предложения за производствена дейност в Кремиковци АД.

---------------------------------------------------------------

В сряда зам.-министърът на икономиката Нина Радева ще се срещне със собственика на Смарт груп, с когото ще преговаря за влизането на украинската компания в Кремиковци. Това съобщи лидерът на синдикалната структура на КНСБ в комбината Васил Яначков. Работниците от Кремиковци и днес излязоха на протест в столицата.

Представители на украинската компания Смарт груп са заявили, че до края на седмицата имат готовност да започнат доставката на суровини за Кремиковци. Това съобщи пред протестиращите работници пред сградата на икономическото министерство Васил Яначков след разговора си със заместник-министър Нина Радева.

В сряда Радева ще се срещне с представителя на Смарт груп, а всеки момент се очаква украинската компания да официализира интереса си до оперира в Кремиковци, каза Яначков.

Металурзите настояват да се сформира правителствен екип, който да разгледа всички юридически и екологични казуси при влизането на Смерт груп в предприятието, за да се предотвратят всички рискове и да не се губи време при спасяването на комбината.

Синдикатите са категорични, че протестите на кремиковските работници ще продължат и следващата седмица. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров дори се закани по време на протеста, че в понеделник „ще започне боят по управляващите”, ако те не вземат решение.

От днес се очаква да започне изплащането на заплатите в Кремиковци, като до вторник всички работници трябва да получат възнагражденията си за август. По време на протеста Никифоров съобщи, че във вторник ще бъде блокиран и жп възелът в Бургас с помощта на бургаските синдикати в пристанището и железницата. Причината е, че близо 100 000 човека там са свързани с кремиковската продукция и ще бъдат засегнати от затварянето на комбината.

В момента протестът на металурзите продължава пред Министерски съвет, където работниците ще поставят исканията си пред премиера Станишев.

---------------------------------

74 автобуса с работници от Кремиковци пристигнаха на площада пред столичния храм „Св. Александър Невски", след което протестиращите за пореден ден металурзи се отправиха към Министерството на икономиката и енергетиката. Там ще настояват за среща със зам.-министъра на икономиката Нина Радева, пред която да поставят искането си за сформиране на правителствен екип, който да разгледа влизането на украинската компания „Смарт груп" като оператор в комбината. Металурзите настояват правителството да сформира екип от експерти, който да обсъди добрите и лошите страни на влизането на украинската компания „Смарт груп” в комбината.

Всеки момент се очаква да бъде официализиран интересът на компанията към комбината и предприятието да бъде спасено. Това съобщи пред Дарик лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков. Той добави, че преди по-малко от час е разговарял с представители на „Смарт груп” и вече е сигурно, че те проявяват интерес. От Кремиковци настояват държавата да се ангажира с позиция по привличането на фирмата и решението за това да не бъде протакано. С възгласи „Кремиковци!” протестът на металурзите продължава пред Министерството на икономиката и енергетиката.

------------------------------------------------------------

Работниците от Кремиковци ще протестират и днес. В 8.00 часа от комбината се очаква да започне протестно автошествие на металурзите, което ще продължи до столичния храм-паметник „Св. Ал. Невски”.

До вторник ще бъдат изплатени заплатите на работниците от комбината Кремиковци за август, увери вчера заместник-министъра на икономиката Нина Радева. Въпреки уверението й, и новината, че първата част от парите за заплати вече е преведена по сметка на предприятието, металурзите заявиха че няма да спрат протестите докато не бъде решен и въпросът със заплатите за септември, октомври и ноември, и докато не получат ясен отговор за бъдещето на комбината.

Членове на Националния синдикат на административните служители „Подкрепа”, които работят в системата на Националната здравноосигурителна каса ще протестират като прекъснат работа между 11.00 и 12.00 часа на обяд.

С тези действия те възнамеряват да изразят и подкрепата си за искания на работещите в металургичния комбинат в Кремиковци, съобщиха от синдиката.