Общо 498 милиона лева не достигат в енергийната система. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщава Агенция „Фокус”.

Съществува опасност от непозволен режим на държавна помощ. Трябва процедурата по предоставяне на тези средства да бъде прецизирана. Опасността се състои в решението на регулатора за намаление на цената с 5 %. Оказва се, че 498 милиона лева не достигат в енергийната система. С квотите от емисии не могат да бъдат възстановени. Има дупка в системата основно в НЕК от 350 милиона лева, което е от изключителна опасност за бюджета”, посочи Добрев.

От 1 август тарифите за бита средно се намаляха с 4.54% за абонатите на ЧЕЗ, с 4.21% за ЕВН и с 4.21% за "Енерго-Про".

ДКЕВР увеличи производствения дял на "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица -изток 3", което доведе до поевтиняване на електричеството от двете централи с 16%.

Въпросното намаление обаче не може да компенсира в енергийния микс свиването на квотата на по-евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", която ще продава на обществения доставчик на цена от 37.75 лв./мВтч. Затова е въведена т. нар. цена на задължение към обществото от 16.37 лв. на мегаватчас, с която на практика се заместват добавките за зелена, кафява енергия и за невъзстановяеми разходи, които спираха износа.

Намалената квота за регулирания пазар на АЕЦ "Козлодуй" пък позволява на дружеството да продава повече енергия на нерегулирания и да доставя ток за индустрията на по-ниски цени.