Обмисля се вариант, който да намали тежестта за индустрията по отношение на изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ на пресконференция на партията. По думите му идеята е всяка малка фирма в България да ползва облекченията.

Според готовия проект на наредбата, предложен за обществено обсъждане, преференции щяха да получат по-малко от 30 компании. Бизнесът се обяви срещу проекта именно заради тесния кръг от дружества, които ще се възползват от по-евтин ток. Разширяване на кръга обаче ще има, стана ясно от думите на Добрев.

"Най-малкото правителството има отношение към това решение на регулатора, защото регулаторът е избран от Народното събрание. Никой няма блокираща квота. ГЕРБ има само двама, толкова колкото имат патриотите, реформаторите - останалите също имат представители" – така Добрев опроверга спекулациите, че ГЕРБ решава за цената на тока.

Наредбата в сегашния ѝ вид предвижда преференции за 27 компании със средно месчно потребление от над 30 гигаватчаса.

От бизнеса разкритикуваха именно тесния кръг от фирми, които ще могат да се ползват с облекчения.

Делян Добрев заяви, че промени в наредбата ще има. "Идеята е прагът да не е 30 гигаватчаса, а да започва от 2 гигаватчаса. Ако прагът започва от 2 гигаватчаса, имаме няколко стъпала: от 2 до 10; от 10 до 20; от 20 до 30 - с различни проценти на подпомагане, докато се стигне до 85% над 30 гигаватчаса. Това ще означава, че всяка, включително малка фирма в България, ще бъде облекчена със същата наредба от зелената компонента".

Тя няма да засяга обаче някои дружества, които не са индустрия, но плащат по-евтино на свободния пазар като такава, обясни Добрев.

По думите му става въпрос за "моловете, търговските вериги, адвокатските кантори, общините, ВиК дружествата и един куп други. Всъщност 55% от консумацията от 2 до 30 гигаватчаса са точно такива дружества, които трябва да плащат 50, само че са излезли на свободния пазар, за да плащат 18 без да са индустрия".

По данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България над 5 000 предприятия са в системен риск, ако бъде повишена цената на тока по предложения сега начин.