След въвеждането в експлоатация в края на тази година на газовото находище „Девенци“ и увеличаването на добива от терена „Койнаре“ и морския блок „Каварна-Изток“ през 2014 г. България вече ще покрива една шеста от нуждите си от природен газ, които в последно време са около 3 млрд. куб. м годишно.

Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на семинара „Отчет за работата на Единния орган за управление на подземни богатства”, който се проведе във Велинград.

Той разясни, че през 2012 г. местните газови находища са покрили около 13% от общата консумация у нас.

С тази своя прогноза министърът в известна степен промени предишните си очаквания за добив на местен газ, които да задоволят потреблението у нас. Припомняме, че само преди три месеца той бе уверил, че ще се достигне 25-30 на сто през 2013 г., г. 

По време на семинара Добрев отчете постъпления от концесии 186 млн. лв. през миналата година, докато година по-рано в хазната са влезли 62 млн. лв., а през 2010 г. - 40 млн. лв. Съществен принос за увеличените средства има ръстът на цените на златото на Лондонската борса, които са решаващи за определянето на концесионната такса, плащана на държавата за добитото чисто злато. 

По думите на Добрев повече от половината ръст в приходите от концесии обаче се дължат на внесения от консорциума между „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ бонус от 96 млн. лв. за даденото му разрешително да проучва за нефт и газ терена „Хан Аспарух“ в Черно море.