Разрешение за проучване и добив на шистов газ на територията на община Добрич ще се издава само след произвеждането на местен референдум, реши Общинският съвет днес.

Мнозинството в местния парламент обаче отхвърли предложението на общинските съветници от БСП, допитването сред гражданството да се състои още на 27 ноември.

Решението, което обвързва всеки кмет и общински съвет за произвеждане на референдум, ако и когато бъде поискана концесия за добив на шистов газ, е стратегическо и важно за съдбата на хората от общината, посочи в становище групата съветници от ГЕРБ.

 

Според тях, всяко друго решение обслужва конюнктурни политически интереси и нагнетява напрежение и страх.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов официално се извини за думите си, че би подписал заповед за добив на шистов газ „на инат“.

 

Борисов беше в Добрич на 18 септември, за да пререже лентата на реновирания с 5 милиона лева център на града. Фрустриран от група протестиращи с плакати срещу проучването и добива на шистов газ, министър председателят се закани: „ще подпишем на инат“.

 

Три дни по-късно премиерът преосмисли позицията си и обеща, че дори ако има процент риск, „няма да го пуснем“, става дума за шистовия газ. Той допълни, че е възложил на експерти да съберат повече информация как стои въпросът в САЩ и Франция.