До два месеца ще бъде договорена нова цена за доставка на природен газ между руския доставчик Газпром Експорт и българската компания Булгаргаз ЕАД, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещата с шефа на Газпром Алексей Милер при премиера Бойко Борисов.

По време на срещата е договорено още в бъдещите договори за доставка на газ в цената да не се влияе толкова от пазара на нефт.

По текущите договори за доставка на синьо гориво, които изтичат в края на тази година, веднага започват преговори с цел да се постигне допълнително коригиране на цената, което по думите на министър Трайков трябва да е в посока надолу. „Надявам се – и това е целта ни и ангажимента на господин Милер – до един, максимум два месеца да имаме решение по този въпрос", каза Трайков.

По бъдещите договори за доставка потвърдихме позицията си те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 година, при които взаимоотношенията са директно между Газпром Експорт и Булгаргаз без посредници, каза Трайков и допълни: „Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената, което означава да има компонента за спотовата цена, означава като цяло да се намали обвързването с нефтения пазар", каза Трайков.

Министърът допълни, че по отношение на проекта „Южен поток" общата цел е да се приключат предварителните дейности, така че към ноември да бъде взето окончателно инвестиционно решение за българския участък.