Правителството е договорило с Газпром намаление на цената на природния газ само за преференциалните количества, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол. По думите му намалението е с 21 лева на 1 000 кубически метра ефективно намаление на цената, която плаща Булгаргаз.

Общото намаление е около 4 % намаление на цената, на която България купува газ от Русия по действащите договори. Тъй като през четвъртото тримесечие се потребява по-голямо количество синьо гориво, Булгаргаз е изчислил, че ще са му необходими по-големи количества, затова се е стигнало до прогнозата му за близо 3 % ръст на цената на природния газ.

Обяснението на министър Трайков: „Договореностите, които постигнахме за цената на газа по действащите договори, беше цената на т.нар. преференциален газ да бъде намалена по формулата. Т.е. да бъде забавено поскъпването, да бъде върнато назад поскъпването, предвидено в промяната на договорите, подписани по времето на господин Овчаров.

Нетният ефект от това е 21 лева на 1 000 кубически метра ефективно намаление. Т.е. независимо дали при следващата ценова промяна на цената на газа, той поскъпва, намалява или си остава същият, това ще бъде с 21 лева по-малко отколкото би било иначе. Това е фактът.

Това е по действащите договори. Преференциалният газ, за който се отнася тази промяна в цената, е около 356 милиона кубически метра на тримесечие. Но тъй като за четвъртото тримесечие се консумира повече газ, отколкото за третото, Булгаргаз са сметнали, че въпреки понижената цена с 21 лева на 1 000 кубически метра на тези 356 милиона от газа, то останалите, които се купуват по по-високата цена, тъй като са повече в сравнение с третото тримесечие, като цяло в общия баланс на цената водят до повишение – по сметките на Булгаргаз – близо 3 процента”.