Синдикати и работодатели са договорили минималните осигурителни прагове в 20 икономически дейности, обхващащи отраслите селско и горско стопанство, лека промишленост, машиностроене и здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Днес се е провела първата среща от преговорите за минималните прагове за следващата година, а договарянето ще продължи до 23 септември. Очаква се да бъдат постигнати споразумения в хранителната и преработващата промишленост, металургията, енергетиката, строителството. Работодателите са отказали да преговарят за химическата промишленост и далекосъобщенията, както и за сектор транспорт.

По-рано в Стара Загора вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира , че ръстовете на минималните прагове ще бъдат малки, но въпреки това ще има придвижване напред. „Не навсякъде, но най-вероятно в по-многочислените браншове ще има. Например, има споразумение в различните браншове на леката промишленост, които варират за увеличение на минималните прагове средно от 3.6% на 9.3 %”.

Пламен Димитров припомни, че ще настояват за увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева. Подобна мярка е приложена като антикризисна в 13 държави. ”Увеличението на минималната работна заплата в момента с 30 лева е посилно и не е никаква пречка от гледна точка на фискални ефекти, т.е. бюджетът за следващата година може да го понесе без никакви проблеми”, коментира той.

КНСБ започва протестна кампания срещу внесения в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. На 16 септември пред парламента се организира палатков лагер, като успоредно с това ще се проведе и информационна кампания за алтернативата, която предлагат синдикатите. За 7 октомври е предвиден националният протест, а ако текстът не бъде изтеглен между двете четения, има готовност за ефективни стачни действия.