Германският DAX – концерн Deutsche Telekom съобщи, че главният изпълнителен директор на компанията Рене Оберман е разследван от германските прокурори за даване на подкупи. Прокурорските подозрения са, че компанията е подкупвала държавни служители в Източна Европа, за да повлияе на решенията на регулативните органи.

Оберман е отхвърлил обвиненията: „Deutsche Telekom никога не е търпял корупцията“. Заедно с него осем души са в полезрението на разследващите органи. На 31 август германската полиция вече обискира дома на Оберман.

Обвинението твърди, че директорът е одобрявал изплащането на дивиденти на македонския телеком МакТел /поделение на Deutsche Telekom/ само при условие, че телекомуникационният пазар на югозападната ни съседка остава затворен за други конкуренти.

А затварянето на македонския пазар било гарантирано посредством плащания на подкупи на „трети лица“ в милионен размер. Схемата била договорена между Оберман и управата на Македонски Телеком още през 2005 г.

Акциите на компанията не се повлияха особено от тази информация, поместена от водещи медии като Spiegel и BBC. Всъщност самият Телеком е предоставил подробностите на медиите.

Германските прокурори са тръгнали по тази следа благодарение помощта на американските власти, които пък от своя страна разследвали подкупите на Балканите, по-специално в Македония и Черна гора.