ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От началото на седмицата британският паунд е може би най-търгуваната валута, като на фона на наситения с новини макроикономически календар за Великобритания този факт далеч не е учудващ. По подобен начин премина и третата търговска сесия, в началото на която беше оповестен докладът от последната ежемесечната среща на Английската централна банка. Въпреки очакванията на трейдърите, че застъпниците за по-рестриктивна монетарна политика ще се увеличат спрямо февруари, от документа стана ясно, че разпределението между 9-те представителя на Монетарната комисия е останало същото, което доведе до последващите силни разпродажби в кросовете на паунда.

Повечето от пазарните участници очакваха, че сме по-близо до момента, в който Bank of England ще започне да увеличава основната си лихва предвид силния ръст на инфлацията през последните месеци. Дори според последните данни от вторник индексът на потребителските цени е нараснал с цели 4.4 процента на годишна база, а значително увеличение наблюдавахме и при основния показател, който изключва волатилните цени на хранителните продукти и горивата. И макар че сред ръководителите на институцията витае мнението, че ценовият натиск може да продължи през следващите месеци, според повечето от тях вдигането на лихвите все още не стои на дневен ред, тъй като потреблението остава по-слабо от необходимото.

На свой ред тези коментари най-вероятно ще продължат да оказват краткосрочно негативно влияние върху паунда, поне докато спекулациите, свързани с лихвени увеличения, не се върнат на пазара. 

По сходен начин премина търговията и с кросовете на еврото, след като неодобрението на предложените от премиера на Португалия мерки за намаляване на бюджетния дефицит доведоха до последващата му оставка. Въпреки че планът беше предварително одобрен от Европейския съюз, управляващите не успяха да убедят опозицията в неговата стойност и по този начин правителството няма да успее да наложи предлаганите от него действия, насочени към редуциране на разходите и увеличаване на някои данъци.

На свой ред оставката на министър-председателя все повече приближава Португалия до финансова помощ от ЕС и евентуално Международния валутен фонд, което ще я направи третата държава-членка след Гърция и Ирландия, прибягнала до подобна мярка. Натискът върху еврото обаче, все още не е толкова силен, тъй като и трите страни съставляват сравнително малка част от икономиката на Еврозоната, но ако финансовите проблеми се прехвърлят към по-големите членки, то разпродажбите при единната валута най-вероятно ще се задълбочат.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.4194; High – 1.4214; Low – 1.4086; Close – 1.4088


Затварянето в непосредствена близост до най-ниската стойност за деня предполага продължаване на низходящия импулс поне в началото на днешната сесия. Първата подкрепа е разположена при 1.3980, следвана от текущата проекция на възходящата тренд линия при 1.3933.
Подновяване на възходящия тренд минава през тест на 1.4090 и 1.4113, следвани от 1.4214.

GBP/USD
Open – 1.6362; High – 1.6385; Low – 1.6218; Close – 1.6234


Спрямо текущите нива първата силна подкрепа е разположена при 1.6203, като при неин пробив ще последва засилване на низходящото движение към 1.6059 и евентуално 1.5976.
Съпротивите се намират при 1.6266 и 1.6385, следвани от 1.6400.

USD/JPY
Open – 80.95; High – 81.07; Low – 80.69; Close – 80.90



За пореден ден долар/йена остана в тесен рейндж, който донякъде е логичен на фона на изключително високата волатилност от края на миналата седмица. Близките съпротиви са разположени при 81.31 и 81.99, следвани от 82.45.
При подновяване на низходящото движение ще последва тест на 80.69 и 80.50, следвани от 78.24.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно ршение!