Одиторският доклад на KPMG за конфликт на интереси във фонд "Републиканска пътна мрежа" е предоставен на прокуратурата. Това е казал пред журналисти министърът на финансите Пламен Орешарски, съобщи БТА.

В доклада става въпрос за конкретни случаи, като имената са кодирани, каза Орешарски. По думите му засегнати са десетина случаи на конфликт на интереси. Одиторските доклади не са разследващи и не са фиксирани върху доказване на нарушения, а проследяват слабости в системата на управление, посочи министърът.

В отговор на въпрос Орешарски каза, че бившият и сегашният изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна мрежа" не фигурират в доклада. Докладът е поръчан като специално приложение от Министерството на финансите и засяга цялостната дейност на фонда, поясни министъра.

Одиторите от KPMG са изготвили два доклада - единият анализира изпълнението на проектите по програма ФАР и по програма ИСПА, а другият е за изследване на конфликти на интереси във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в рамките на изпълнението на програмите ИСПА и ФАР, обясни пред медиите заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски. На базата на първия доклад са спрени плащанията по проекти във фонд "Републиканска пътна инфраструктура, който е бенефициент на Изпълнителната агенция към МРРБ по програма ФАР, каза Ивановски. Той посочи, че е дал указания на програмния ръководител на агенцията - Савин Ковачев, да продължи изпълнението на проектите с ресурси извън тези по програма ФАР, осигурявайки спазването на правилата за инженерно-технически надзор.

Вторият доклад е засекретен, защото в него има данни за физически и юридически лица, които са защитени по силата на закона за защита на личните данни, обясни още Ивановски.

Позицията на одиторите по отношение на изпълнението на програма ФАР е отказ от мнение, каза Ивановски. Той посочи, че не може да се говори, че това е санкция, а по-скоро одиторите смятат, че не всички необходими правила и процедури са в нужното съответствие с регламентите на програма ФАР.

Пред журналисти вицепремиерът Меглена Плугчиева каза, че са спрени плащанията по 10 проекта по програма ФАР.

В понеделник ще имаме среща с министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на финансите, за да обсъдим как ще действаме при тази нова ситуация. Има няколко варианта, съобщи Плугчиева. В момента се изготвят промени в някои закони, така че да може да се създаде новата структура - Изпълнителна агенция към МС, добави тя.