Икономистът Нуриел Рубини, известен със своите предсказания за сривове и кризи на финансовите пазари се присъедини към биковете за 2014 г., очаквайки " скромен растеж" както на развитите така и на развиващите се икономики. 

"Развитите икономики ще се възползват от половин десетилетие на болезнено намаляване на задлъжнялостта на частния сектор, по-малки финансови проблеми и поддръжка на акомодативните парични политики, така те ще нараснат с годишен темп от близо 1.9% ", прогнозира Рубини в Project Syndicate. 

Според него и т. нар. рискове на опашката на кризата ще бъдат много по-малко през 2014 г. 

Заплахите за срив на еврозоната, ново спиране на работата на правителството на САЩ, достигане на тавана на дълга, твърдо приземяване на икономиката на Китай или война между Израел и Иран, ще бъдат по-слаби. 

Повечето развити икономики ще успеят да постигнат истинския си потенциал за растеж през 2014 г., смята Рубини, като е особено позитивно настроен за САЩ. Причините са енергийната революция в резултат на добива на шистов газ, възстановяването на пазара на труда и покачването на цените на жилищата, както и връщането на производства обратно в страната. 

Той също така очаква от развиващите се пазари да се представят добре през следващата година. Спадът на цените на суровините през 2013 г. и страховете за преждевременно изтегляне на стимулите на Фед, нанесоха тежък удар на тези икономики през 2013 г., но през 2014 г. темпът на растеж ще се ускори до 5%. 

За Китай Рубини прогнозира устойчивост на икономическите реформи, планирани на  Третия пленум на Централния комитет на Комунистическата партия. Но нежеланието от страна на местните власти и държавните предприятия да се променят, означава, че средносрочните перспективи остават тревожни. Нещо повече, несигурните усилията на Китай за икономическо ребалансиране, могат да се превърнат в спирачка за растежа на световната икономика през следващите години.