На световните валутни пазари доларът продължава да бъде стабилен към еврото и японската йена, като тази нощ успя да прибави още към стойността си, най-вече към единната европейска валута.

Още вчера щатският долар започна бързо да поскъпва, след като стана ясно, че в Сената е постигнато споразумение за спасителния план за финансовата система за $ 700 млрд. Падането на еврото пък бе причинено от поредните проблеми с европейска финансова институция – френско белгийската банка Dexia. Правителствата на Белгия, Франция и Люксембург постигнаха споразумение за спасяване на закъсалата банка. Дни по-рано друга банка - холандско белгийска институция Fortis се наложи да бъде спасявана заради сриващото се доверие в инвеститорите.

При влизането на европейските пазари зелените пари се котират към общата валута под ниво 1.41 до $ 1.4090 за 1 €, след като снощи доларът достигна до $ 1.4009 за 1 €. Спрямо японската йена щатската валута се търгува около 106 ¥ за $ 1.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза повишение също заради очакванията, че спасителният план за $ 700 млрд. ще бъде приет, което би предотвратило забавянето на икономиката. Предишната сесия черното злато буквално колабира, след като Конгресът отказа да приеме правителствените мерки. Тогава нефтът падна с около $ 10 за барел.

Bloomberg припомня, че днес се очакват и данните за петролните запаси в Съединените щати, които по прогнози ще отчетат повишение, след като бе възстановен добива на затворените заради ураганите нефтени полета в Мексиканския залив. Запасите от бензини обаче почти сигурно ще отбележат понижение, заради затворените рафинерии около Мексиканския залив.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол поскъпна до $ 101.95 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се котира за $ 98.82 за барел.

Сенатът на САЩ ще гласува тази вечер спасителния финансов план за $ 700 млрд., който бе отхвърлен от Конгреса в понеделник. Това означава, че по изключение Сенатът ще се произнесе по плана преди долната камара да го разгледа наново в четвъртък. Лидерите на демократическото мнозинство Хари Рийд и на републиканското малцинство Мич Макконъл съобщиха, че предвиждат да включат пакет данъчни облекчения, който вече бе отхвърлен от Камарата на представителите. Това решение може да привлече гласове от републиканците, но рискува критики от лидерите на долната камара на Конгреса. Сенатът предвижда също да повиши праговете на гаранцията по федерални банкови депозити от 100 000 на 250 000 долара.