На световните валутни пазари доларът губи позиции към еврото и японската йена. След влизането на европейските пазари „зелените пари” се котират към единната европейска валута около ниво 1.4410, а спрямо японската йена доларът се разменя за 104.50 ¥ за $ 1.

Снощи щатският долар се котираше към еврото при $ 1.42 за 1 €, а към йената при 105 ¥ за $ 1

Търговията не е активна поради кризисната ситуация на пазарите, коментираха за DarikFinance.bg дилъри на големи банки в България. Валутните борси според тях, сега наблюдават ситуацията на капиталовите пазари, като се отчита положителния тренд в Европа днес, където индексите прибавят лек ръст, но все пак са на положителна територия. Отбелязва се, че заради напрежението на пазарите инвеститорите се насочват към убежища като стоки и облигации.

На стоковите пазари големият печеливш днес е златото, което отбелязва значително поскъпване с близо $ 30 до $ 880 за тройунция.

Петролът след снощното си поскъпване дошло заради спада на запасите от суров нефт в Америка, днес е около равнище $ 96 за барел.

За задържане на повишението причина станаха поредните опасения за спад на търсенето на суровината, на фона на нарасналите опасения за превръщатата се глобална кредитна криза.

За последните четири седмици потреблението на горива в Съединените щати се е свило с 4.4% спрямо същия период на миналата година. Снощи обаче бе отчетено спадане на запасите от суров петрол с 6.33 млн. барела до 291.7 млн. барела.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за от $ 96.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 96 за барел.