Доларът на САЩ в петък поскъпна срещу всичките 16 валути на своите най-активни търговски партньори, тъй като инвеститорите потърсиха сигурност предвид неустойчивото икономическо възстановяване в света.

За седмицата от 6 до 13 август доларът поскъпна спрямо евро с 4.1%, като последно се търгуваше на ниво USD 1.2754.

Спрямо йената доларът регистрира седмичен ръст от 0.8% до 86.20 йени. От своя страна йената поскъпна с 3.2% спрямо евро до 109.92 йени.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шестте най-активни търговски партньора на САЩ, в рамките на седмицата се покачи с 3.1%, като прекъсна черната си серия от девет поредни седмици на понижение.

Инвеститорите масово избягаха от високодоходните валути към долари, след като Федералният резерв заяви, че темпът на икономическо възстановяване ще е „скромен“. Усещането за риск бе подсилено от макроикономическите данни в Китай и Европа, които макар и като цяло позитивни, бяха изтълкувани от пазарите като неубедителни.

Разпродажбите на евро най-вероятно се дължат на опасения за перспективите на държавния дълг на някои членки на еврозоната.

Йената се радва на все по-силен интерес, като в рамките на тази година поскъпна с 13%. Все пак инвеститорите запазват едно наум, че Японската централна банка във всеки момент е готова да интервенира на пазара, за да осигури нужната за експорта обезценка на валутата.

Сред по-интересните прогнози за развитието на форекс пазара в идните седмици са очакванията йената да поскъпне до 40 – годишен връх спрямо долара, т.е. под 80 йени за долар като следствие от притесненията за икономическото възстановяване в света (BNP Paribas).

От Morgan Stanley пък очакват доларът да поскъпне спрямо евро до четиригодишен връх на ниво 1.19 за евро, тъй като американската икономика ще се върне към трайна икономическа експанзия по-рано, отколкото Европа.

Всичко това предполага интересно развитие във валутната двойка евро – йена през следващата седмица.