Доларът на САЩ е „една стъпка по-близо до кризата“, тъй като дългът на най-голямата световна икономика достига ужасни равнища. Това е мнението на китайския финансист Ю Йонгжинг, който е работил като съветник в Китайската народна банка. Информацията е публикувана от Bloomberg.

Всяко поскъпване на долара е „действително временно явление“ и девалвацията на валутата е неизбежна, казал е Ю по време на реч в Сингапур днес. „Подобен огромен обем на дълга е ужасен. Ситуацията ще става все по-лоша ден след ден. Мисля, че сме една крачка по-близо до кризата на Щатския долар“.

Също така, според Ю, Китай вече се притеснява за сигурността на валутните си резерви, включително за парите, вложени в правителствени облигации на САЩ.

Финансистът и по-рано изразяваше притеснения за състоянието на американските финанси заради рекордния бюджетен дефицит. Само за фискалната година, привършваща на 30 септември,дефицитът ще достигне 1.3 трилиона долара, или 9.1% от БВП. В следващите 10 години дефицитите на САЩ ще достигнат общо 6.27 трилиона долара.

Китай е най-големият инвеститор в американски държавни ценни книжа. През изминалите 12 месеца до края на юли, от когато са последните данни, Китай е намалил с около 10% експозициите си в трежъри бонове до 846.7 млрд. долара.

През август Ю коментира, че американските ДЦК не осигуряват нужната сигурност на валутните резерви на Китай. Според него Китай трябва да спре да увеличава резервите си, набъбнали последно до 2.45 трилиона, като по-рядко се намесва на валутния пазар.

Месец по-рано, през юли, Ю заяви, че Китай трябва да намали дела на доларовите активи в резервите си чрез диверсификация, за да намали така и риска от „рязко обезценяване“. Част от деноминираните в долари активи трябва да се трансформират в други валути, суровини или директно да се инвестират в чужбина.

На днешната лекция, организирана от Сингапурския университет по мениджмънт, Ю е заявил, че юанът трябва да стане свободно конвертируем и с това ще се спре тенденцията за поскъпване на валутата.

На 19 юни 2010 г. Китайската народна банка оповести, че преминава към политика на по-гъвкав валутен курс спрямо долара. Оттогава юанът е поскъпнал с 2% спрямо долара.

Утре долната камара на Конгреса в САЩ ще решава с гласуване дали Китай получава нечестно търговско предимство чрез по-евтиния юан. Ако да, то върху вносните стоки от Китай ще се наложат по-високи мита.

Заместник – търговският министър на Китай вчера коментира, че Китай смята сам да определя курса на валутата си и САЩ може да си спести гласуването.

Ю твърди: основната тенденция е към поскъпване на юана. Никой не може да определи специфичния темп на поскъпване, тъй като това зависи от обстоятелствата. И заключва: „не трябва да бъдем спекуланти“.